sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Lankasaalis

Tällaista tarttui kasvivärjäyskurssilta mukaan!


Monessa padassa porisi monenlaista "soppaa" -oli suopursua, kieloa, sipulinkuoria, raparperia, koivua... Jotkut kasvit aiheuttivat pettymyksen (esim. nokkonen), jotkut suorastaan hurmasivat lopputuloksella (esim. sipuli). Tiesin, että kasviväreillä ei tehdasvärjättyihin verrattavia värivahvuuksia saa, mutta silti yllätyin miten "samankaltainen" värimaailma eri kasveista ja puretuksista oli lopputuloksena. Harmonia, jos yhteen sanaan tiivistäisi. Puretimme alunalla, kupari- ja rautavithrillillä sekä viinikivellä. Mukana oli monenlaisia villalaatuja, mm. 100 % villaa ja alpakkaa. Itselläni oli 7 veljestä -lankaa. En oikein ehtinyt hankkimaan mitään, kun en saanut ajoissa päätetyksi mitä langoista haluaisin myöhemmin tehdä. Langoista tein pieniä vyyhtejä (20-45 g), joita ujutin lähes joka pataan. Monta on sävyä, nyt voisi kehitellä jonkin kivan kirjoneuleen. :)

Nokkonen - lehdet ja varret. Rautapadassa, puretuksena aluna. Odotuksena oli tummanvihreää, mutta tulikin mitään sanomattoman likaisen harmaata. Pettymys.
Pihjala - lehdet.  Rautapadassa, puretuksena aluna ja lopuksi rautavithrilli. Värjäys onnistui ja väristä tuli heleä vihreä.
Lepän kuivattu kuori - liotus yön yli, keittäminen rautapadassa, puretus alunalla ja kuparivithrillillä. Odotuksena voimakas punaruskea, mutta tulikin keskiruskeaa.

Paju - lehti kuivattuna ja tuoreena, kuivattu kuori ja yön yli jälkiväri. Puretuksena kuparivithrilli. Pajun värjäys onnistui. Jokaisella kerralla tuloksena oli erilainen sävy.

Lupiini - lehdet ja varret ilman kukkia. Puretuksena kuparivithrilli. Värjäys onnistui: kuva ei kerro, kuinka ihanan heleän vihreä lopputulos on! Toinen vyyhti on jälkiväri (yön yli).

Yritin saada elävän kasvin ja värjätyn vyyhdin samaan kuvaan -olipa vaikeaa! Värisävyistä tuli jotain aivan muuta kuin todellisuudessa... Nolo myöntää, mutta monipuolisin värimaailma löytyy kuvasta, joka on otettu sisällä kylpyhuoneessa automaattiasetuksin salamalla. Vielä riittää kuvauksessa opettelemista!


Joka tapauksessa oli ihanan innostava viikonloppu kivassa seurassa! Innostus jäi itämään, esimerkiksi sipulilla haluan värjätä uudemman ja isomman erän. Samoin lupiini, pihjala ja koivu vaikuttivat lupaavilta. Jippii, onneksi on kesä, että harrastusta voi jatkaa!

6 kommenttia:

Maija kirjoitti...

Saalis näyttää hyvältä! Olen ostanut monet kasvivärjätyt langat, mutta itse kokeillut värjäilyä viimeksi joskus 1960-luvun lopulla.

Eeva kirjoitti...

Ihania on! Miten on mennyt miulta ohi tuo kurssi (jos se oli kaikille avoin?), olisin saattanut olla vaikka mukana. Olen nimittäin kerran värjännyt ja kuten itsekin totesit, into vain lisääntyy tehdessä!

Eeva

Lyyti kirjoitti...

Se olisi ollut hauskaa jos olisit ollut mukana! Oli siis kaikille avoin, eka kokoontuminen oli jo toukokuussa. Ehkä sitten ensi kesänä... Tai jos innostun niin keittelen soppaa koululla -voit tulla kurkistamaan!

Susu kirjoitti...

Kivaa löytää muita "hurahtaneita". Minäkin olin pettynyt nokkoseen, mutta muut värit tuntuivat vielä parin päivän aikana vahvistuneen. Kummallista... Ja auringonvalossa se vasta vaikeaa on saada oikeita sävyjä näkyviin.

TööT kirjoitti...

Värit ovat ihania kerrassaan ihania.

Tintti kirjoitti...

Kivasti olit löytänyt kasvin kuvaan mukaan :-)
Itse olen enemmän teollisten räiskyvien värien ystävä, mutta kavivärjäys viehättää tekniikkana.
Hauskaa kesää!